زرشک قرمز،زرشک ترش،زرشک آبدار،و…شاید این عناوین اولین تصوراتی باشند که پس از شنیدن نام این میوه گوشتی ملس، به ذهن میرسند. زرشک یکی از آن میوه هایی است که به میوه طول عمر شهرت دارد. دلیل شهرت آن به این نام نیز خواص درمانی متعددی است که این گیاه دارد.
زرشک یکی از انواع گونههای گیاهی است، درختچه ای است تیغ دار که در مناطق کوهستانی فراوانی دارد و همین خاصیت باعث تولید انبوه میوههای آن حتی در شرایط نامساعد آب و هوایی نیز میشود.
این گیاه ریشه ای زرد رنگ دارد که در گذشته آمریکایی ها و اروپایی ها برای رنگ لباس از آن استفاده میکردند.
گیاه زرشک در مناطق معتدل،نیمه استوایی اروپایی،آمریکا شمالی و جنوبی،آفریقا و آسیا رشد میکند،ایران یکی از منابع مهم تامین کننده زرشک، در دنیا محسوب میشود.نواحی جنوب خراسان تولید انبوهی در زمینه زرشک بی دانه را داراست.قدمت زرشک در این مناطق به ۲۰۰سال میرسد.
تاریخچه زرشک
این گیاه ژله ای و ترش تاریخچه ای طولانی دارد. بسیاری از ایرانیان از این خشکباربه عنوان افزودنی ثابت همراه با بسیاری از غذا ها استفاده میکنند.
ترکیب این گیاه با تخم رازیانه در گذشته مورد استفاده بسیاری از فراعنه به منظور درمان طاعون بود. در دوران معاصر نیز بسیاری از سرخ پوستان آمریکایی از خواص درمانی این گیاه بهره میگیرند.
استفاده از این گیاه که در گروه خشکبار قرار میگیرد در طب سنتی ایران رواج داشته است. وجود مقدار زیادی ویتامین B در این میوه باعث جلوگیری از ابتلا به بیماری سرماخوردگی میشود.
بنابراین با قرار دادن این میوه در برنامه روزانه غذایی خود به عنوان یک خشکبار میتوانید باعث پیشگیری از بیماریهای متعددی شوید.
زرشک استفادههای درمانی گوناگونی دارد،علاوه بر آن به عنوان هدیه و سوغاتی نیز مورد استفاده قرار میگیرد که جز یکی از سوغات معروف قایناست.
خواص زرشک
یکی از ترکیبات فوق العاده ی موجود در زرشک بربرین است.این ماده خاصیت ضد عفونی دارد.
طبق تحقیقات گروهی از محققین که در سال ۲۰۱۲ روی این گیاه قرمز داشتند، متوجه شدند وجود بربامیندر این ماده قلب را در مقابل آسیب ایسکمی که نوعی کم خونی موضعی است محافظت میکند. هم چنین وجود ماده دیگری به نام بربرین در میوه زرشک باعث کاهش چشمگیر قند خون میشود، این امر میتواند به تنظیم انسولین در افرادی با بیماری دیابت کمک کند. بربرین موجود در زرشک باعث اثری آنتی بیوتیک میشود. شاید از همین رو است که عده ای از این میوه ترش و خوش مزه به عنوان عاملی ضد تومور و ضد سرطان یاد می کنند.
همین خاصیت ضد باکتری در زرشک باعث سم زدایی در پوست میشود و این سم زدایی میتواند کنترل چربی پوست را به عهده گیرد و باعث جلوگیری از تشکیل آکنه شود.
میوه زرشک طعمی ترش دارد و همین طعم ترش سبب جذب آهن در آن میشود. فواید سلامتی در زرشکگوناگون است به طوری که از آن حتی میتوان به عنوان کنترل کننده سطح کلسترول یاد کرد. این عمل با فیبر رژیمی که در زرشک وجود دارد امکان پذیر میشود. هم چنین آنتی اکسیدان هایی فعال در این میوه میتوانند کمک شایانی در سیستم ایمنی بدن داشته باشند.
در طب سنتی گروهی از متخصصان این حوزه از زرشک به عنوان از بین برنده بوی بد خلط سینه استفاده میکردند. هم چنین آن را برای بیماریهای لثه و برخی بیماریهای چشمی و دندان درد مفید میدانند.
میوه زرشک را به گونههای مختلف مورد استفاده قرار میدهند، عده ای این میوه را به صورت خشک شده استفاده میکنند،گاهی جوشانده میشود و گاهی نیز از آب زرشک مصرف میکنند. همچنین گاهی آن را به صورت مربای زرشک ،سس زرشک،ترشی زرشک و کیک زرشک میبینیم.
اما برای پاکسازی بدن چای و دم کرده زرشک را بسیار مفید میدانند. این میوه اشتها آور قادر است به تنظیم گردش خون در بدن بپردازد و بی نظمیهای دستگاه گوارش که منشا آن مشکلات کبدی است را سامان بخشد.
یکی دیگر از فواید این گیاه تنظیم قاعدگیهای نامرتبی است که ماهانه رخ میدهند، محققین استفاده زیاد از زرشک را در دوران بارداری به دلیل احتمال نقص عضو در جنین توصیه نمیکنند.
زرشک در فصل پاییز عرضه میشود به همین دلیل در این فصل مصرف آب زرشک بالا میرود اما نباید فراموش کنیم که استفاده از آب این گیاه پر خاصیت میتواند فشار خون را به سرعت کاهش دهد اما استفاده آن همراه با نمک در افرادی که فشار خون پایین دارند مانعی ندارد و میتواند باعث بالا رفتن فشار خونشان شود.
موارد استفاده از زرشک
انواع زرشک هادو گونه متفاوت دارند:دانه دار و بی دانه، این دو گونه به شیوههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. مثلا رب زرشک که عصاره ای غلیظ شده از زرشک محسوب میشود را به عنوان چاشنی مطبوعی برای ترش تر کردن خورشهای ترش استفاده میکنند. گاهی هم برای طعم دار کردن مرغ مقداری از این رب را به سس آن اضافه میکنند، همین امر باعث میشود که طعم ترش آن به عنوان محرکی برای میل به غذا محسوب شود.
همچنین یکی از محبوب ترین غذاها در ایران که زرشک ماده اصلی تشکیل دهنده آن است زرشک پلو با مرغ است، این غذای مطبوع ایرانیان به عنوان غذای اصلی و رسمی در بسیاری از مراسم ها مورد استفاده قرار میگیرد.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
دفتر مرکزی :قاین - روستای روم- | تلفنهای تماس : 09155632197 | پست الکترونیکی : miveh2197@gmail.com
ساعات تماس همه روزه 8 الی 20
آجیل و خشکبار میرزهی-میوه21
فروشگاه میوه 21از سال 1398خدمات ارسال رایگان را در سطح شهرستان قاین شروع و خبر خوش به مشتریان عزیز، ارسال رایگان به تمام نقاط کشور از تاریخ 1400/11/27همزمان با تولد2 سالگی سایت.
تمامی خدمات و محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیتهای این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.